Tot mai mulți clujeni sunt interesați de investiții în case inteligente

Interesul clujenilor pentru case inteligente este tot mai mare. Este vorba de case care sunt gestionate cu ajutorul unor dispozitive care ajustează iluminatul și temperatura din interior în funcție de condițiile meteo exterioare, pornesc sau opresc dispozitive de irigare a spațiilor verzi și care învață preferințele utilizatorilor cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificiale. Există și soluții care nu sunt legate de software care ajută la transformarea unei locuințe obișnuite în case inteligente. Așa ar fi acoperișurile înierbate sau foliile pentru suprafețe vitrate care reduc gradul de încălzire a clădirilor și, în consecință, necesitatea utilizării aerului condiționat în sezonul cald.

Creșterea prețurilor la energie electrică și termică determină tot mai mulți clujeni să investească în soluții destinate caselor inteligente. Însă investiția trebuie realizată cu atenție, pentru că, din fericire, există dispozitive care folosesc algoritmii de inteligență artificială pentru a învăța preferințele utilizatorilor, astfel încât economiile realizate prin crearea unei case inteligente să nu fie făcute cu prețul sacrificării confortului celor care locuiesc în ea, spune antreprenorul Dan Chiuzbaian, prezent la Via Cluj TV.

În esență, dispozitivele smart controlate prin aplicații informatice reglează nivelul iluminatului interior și exterior și cel al temperaturii din casele inteligente în funcție de condițiile meteorologice, de perioadele din zi și de preferințele utilizatorilor. Ele pot programa și dispozitive pentru irigatul grădinilor, în funcție de umiditatea din sol și pot controla și alte aparate conectate la Internet, precum camerele de supraveghere. Însă casele smart înseamnă și investiții în amenajări care nu depind neaparat de un program informatic. Așa ar fi acoperișuri înierbate, care asigură o izolare termică mai bună, mai mult spațiu verde și un aspect mai frumos.

O altă investiție poate fi utilizarea de folii termice pentru suprafețele vitrate, de tipul ferestrelor ori ușilor. Acestea reduc nivelul radiațiilor solare absorbite de casele inteligente, ceea ce înseamnă că, vara, temperatura din interior este mai scăzută, în consecință, aerul condiționat va porni mai rar sau deloc.

Related posts

Leave a Comment